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RE:  May former Commissioner pursue future employment options with 
healthcare company or provider?  

 
DECISION: Yes, if compensation is paid by public funds disbursed through an 

entitlement program.   
 
 This opinion is issued in response to your September 13, 2004 request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was 
reviewed at the September 30, 2004 meeting of the Commission and the following opinion is 
issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  You currently serve as the Commissioner for the 
Department for Medicaid Services (the “Department”).  Prior to your serving in this position, 
you served as the Director of the Hospital and Outpatient Services Division (the “Division”) for 
the Department.  You plan to leave the Department and would like to seek employment in the 
healthcare industry.  You ask the following regarding your future employment options.  
 
(1) Since Medicaid is an entitlement program that receives 70-90% of funds from the 
Federal Government am I allowed to pursue employment with a healthcare company, not 
currently under contract with the Commonwealth, that would perform certain administrative 
functions for the Department? 
 
(2) Can I pursue employment with a healthcare provider (Hospital, Physician clinic etc) 
since these entities have contracts and are reimbursed for providing services to Medicaid 
recipients[?] 
 
 Relating to employment after you leave state employment, KRS 11A.040(6) and (7) 
provide: 
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 (6) A former officer or public servant listed in KRS 
11A.010(9)(a) to (g) shall not, within six (6) months of termination 
of his employment, knowingly by himself or through any business 
in which he owns or controls an interest of at least five percent 
(5%), or by any other person for his use or benefit or on his 
account, undertake, execute, hold, bid on, negotiate, or enjoy, in 
whole or in part, any contract, agreement, lease, sale, or purchase 
made, entered into, awarded, or granted by the agency by which he 
was employed. This provision shall not apply to a contract, 
purchase, or good faith negotiation made under KRS Chapter 416 
relating to eminent domain or to agreements that may directly or 
indirectly involve public funds disbursed through entitlement 
programs. This provision shall not apply to purchases from a state 
agency that are available on the same terms to the general public or 
that are made at public auction. This provision shall not apply to 
former officers of the Department of Public Advocacy whose 
continued representation of clients is necessary in order to prevent 
an adverse effect on the client. 
 (7) A present or former officer or public servant listed 
in KRS 11A.010(9)(a) to (g) shall not, within six (6) months 
following termination of his office or employment, accept 
employment, compensation, or other economic benefit from any 
person or business that contracts or does business with, or is 
regulated by, the state in matters in which he was directly involved 
during the last thirty-six (36) months of his tenure. This provision 
shall not prohibit an individual from returning to the same 
business, firm, occupation, or profession in which he was involved 
prior to taking office or beginning his term of employment, or for 
which he received, prior to his state employment, a professional 
degree or license, provided that, for a period of six (6) months, he 
personally refrains from working on any matter in which he was 
directly involved during the last thirty-six (36) months of his 
tenure in state government. This subsection shall not prohibit the 
performance of ministerial functions including, but not limited to, 
filing tax returns, filing applications for permits or licenses, or 
filing incorporation papers, nor shall it prohibit the former officer 
or public servant from receiving public funds disbursed through 
entitlement programs. 
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 As the Commissioner of the Department, you are an “officer” as defined in KRS 
11A.010(7), and you are considered to be directly involved in all matters of the Department.   
Similarly, during your tenure as a Division Director with the Department, you also were an 
“officer” and were considered to have had direct involvement in all matters of the Division. 
Thus, you would be subject to the post-employment provisions stated above  
 
 Although the provisions in KRS 11A.040(6) appear to prohibit you from “enjoying” or 
fulfilling a part of a state contract with the Department, if the funds used to pay the contract you 
would be enjoying are public funds distributed for administrative costs of an entitlement program 
(Medicaid), then the provisions in KRS 11A.040(6) are not applicable.  Thus, in any future 
employment you accept, you would not be prohibited from fulfilling a part of a state contract 
with the Department if the contract would be paid with public funds for the administrative costs 
of the operation of Medicaid, an entitlement program, and if you otherwise comply with 
applicable post-employment statutes in KRS 11A.040(7), detailed below. 
 
 You may immediately seek future employment with a healthcare company or provider 
with which neither you, nor anyone in the Department has had direct involvement during the last 
three years.  Also, you may immediately seek employment with a healthcare company with 
which you or someone in the Department has had direct involvement, provided you are returning 
to the profession in which you were directly involved prior to your state employment and 
provided you do not work on any matters related to the Medicaid program for six months.  
Although you state you have been in the healthcare industry for 20 years, you do not state 
whether you were in the healthcare profession prior to your state employment. 
 
 If you will not be returning the profession in which you were involved prior to your state 
employment, then for six months after your separation from state employment, you should not 
accept employment with any healthcare company or provider with which you or any one within 
your Department was directly involved during the last three years, unless the compensation that 
you would receive from such employment involves public funds disbursed directly from an 
entitlement program.  If the work you will be performing for the healthcare company or provider 
results in direct reimbursement to you of public funds disbursed through an entitlement program, 
then the provisions in KRS 11A.040(7) are not applicable and you are not prohibited from such 
employment or compensation 
 
 The Commission believes that the entitlement exception in the provisions above do not 
allow you to accept employment with a healthcare company or provider with which you have 
been directly involved simply because the healthcare provider is reimbursed by Medicaid, but 
only if you are receiving public funds disbursed directly from the entitlement program for your 
work.  Also, see Advisory Opinions 04-28 and 96-3 which are enclosed. 
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Further, you must comply with the post-employment provisions in KRS 11A.040(8) and 
(9) provided below: 

 
(8)  A former public servant shall not act as a lobbyist or 

lobbyist’s principal in matters in which he was directly involved 
during the last thirty-six (36) months of his tenure for a period of 
one (1) year after the latter of:   

(a) The date of leaving office or termination of 
employment; or   

(b) The date the term of office expires to which the 
public servant was elected.  

 
(9) A former public servant shall not represent a person 

or business before a state agency in a matter in which the former 
public servant was directly involved during the last thirty-six (36) 
months of his tenure, for a period of one (1) year after the latter of: 

(a) The date of leaving office or termination of 
employment; or 
 (b) The date the term of office expires to which the 
public servant was elected. 

 

Thus, for one year from the date you leave state government, you may not act as a 
lobbyist for your new employer for matters in which you had direct involvement during the last 
thirty-six (36) months of your state employment.  Also, you may not represent your new 
employer before the Cabinet in matters in which you were directly involved during the last 
thirty-six (36) months of your state employment.  You would not be prohibited from working on 
such matters for your employer so long as you comply with KRS 11A.040(7) above and you do 
not communicate with the Cabinet concerning such matters. 

 
 In sum, you are not prohibited from future employment that fulfills part of a contract paid 
with entitlement funds or that is paid directly by public funds disbursed through entitlement 
funds. However, the Commission cautions you not to use your official position while you are 
still employed to give yourself an advantage in future employment.  Such action may violate 
KRS 11A.020(1)(d) provided below.  

 
(1) No public servant, by himself or through others, 

shall knowingly: 
 … 
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 (d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large. 
 

      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: James S. Willhite 
Enclosures: Advisory Opinion 04-28 
  Advisory Opinion 96-3 
 


